Het lijkt erop dat je vanuit België komt. Wil je een bestelling plaatsen, klik dan door naar onze Belgische webshop.

Windsels & zwachtels

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-12 van 117

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Windsels & Zwachtels

Windsels en zwachtels zijn lange stroken stof gemaakt van katoen, zijde, elastisch materiaal of andere synthetische vezels die op een bepaalde manier rond een deel van het lichaam worden gewikkeld. Ze hebben een breed scala aan toepassingen: van het bieden van ondersteuning aan een verstuikte pols tot aan het helpen van genezing van grote operatiewonden. Windsels en zwachtels zijn onmisbare hulpmiddelen binnen de zorg en medische wereld. Ze worden gebruikt voor ondersteuning, immobilisatie, drukuitvoering en bescherming van letsels op verschillende delen van het lichaam.

Verschillende soorten zwachtels

Er zijn verschillende soorten windsels en zwachtels, elk met zijn unieke eigenschappen en toepassingen: 

  1. Korte rekbare zwachtels: Deze zijn uitrekbaar en kunnen worden gebruikt voor het inbinden van acuut oedeem en veneuze ulcera.
  1. Lange rekbare zwachtels: Dit zijn zwachtels met veel elasticiteit, waardoor ze comfortabel zijn voor de patiënt en zorgen voor een betere mobiliteit. Ze bieden ook consistentie bij drukveranderingen, waardoor ze geschikt zijn voor het behandelen van chronisch oedeem en veneuze ulcera.
  1. Ondersteunende verbanden: Deze zwachtels zijn ontworpen om stevige druk uit te oefenen en de gewrichten te stabiliseren. Ze zijn meestal gemaakt van steviger materiaal en worden gebruikt om gewrichtsblessures, zoals enkel- of knieverstuikingen, te voorkomen of te behandelen.
  1. Compressieverbanden: Deze zwachtels zijn specifiek bedoeld om druk uit te oefenen op bepaalde gebieden om de bloedcirculatie te verbeteren, zwelling te verminderen en pijn te verlichten. Ze worden vaak gebruikt bij de behandeling van diepe veneuze trombose (DVT) en lymfoedeem.
  1. Ideaal of cohesieve windsels: Deze windsels zijn gemaakt van licht rekbaar materiaal dat bij het aanbrengen aan zichzelf kleeft. Ze zijn ideaal voor het aanbrengen van lichte druk en worden vaak gebruikt om kleinere wonden te verbinden en inkapseling te voorkomen.
  1. Gaasverbanden: Deze windsels zijn zeer absorberend en worden vaak gebruikt om wonden te bedekken en te beschermen tegen infecties.

Aanbrengen van zwachtels 

Het correct aanbrengen van een windsel of zwachtel is cruciaal voor het succes van de behandeling. De gebruiker moet ervoor zorgen dat het verband niet te strak of te los zit, aangezien een te strak verband de bloedcirculatie kan remmen, terwijl een te los verband niet effectief is in het bereiken van het doel van de behandeling. Het aanbrengen van windsels en zwachtels moet met zorg worden gedaan, bij voorkeur door een geschoolde zorgprofessional.

Windsels en zwachtels bij eerste hulp situaties

Windsels en zwachtels zijn vaak noodzakelijk in eerste hulp situaties. EHBO-kits moeten daarom altijd een assortiment van deze producten bevatten. Ze kunnen levensreddend zijn bij bloedingen en andere acute letsels door druk uit te oefenen en bloedverlies te beperken, totdat professionele medische hulp beschikbaar is.

OMHOOG