Een van de minder bekende, maar cruciale tools in medisch onderwijs en training, zijn medische fantomen. Fantomen, ook wel medische mannequins of simulatiemodellen genoemd, spelen een relevante rol bij de beoefening en verificatie van medische procedures. Hierbij moet je denken aan radiologie, ultrageluid, mammografie, biopsie protocollen en chirurgische technieken.
Medische fantomen zijn simulatie-apparaten die de menselijke anatomie en fysiologie nauwkeurig nabootsen om medische professionals te ondersteunen bij hun training en ontwikkeling. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen die onder andere weke delen, botten, vaten en organen imiteren. Dit stelt medische professionals in staat om technieken en procedures te oefenen in een veilige en gecontroleerde omgeving.
Medische fantomen zijn van onschatbare waarde voor zowel studenten in de gezondheidszorg als gevestigde professionals. Voor studenten vormen fantomen een van de eerste stappen in hun medische opleiding. Ze leren hen de anatomie van het menselijk lichaam, hoe ziekten het lichaam kunnen beïnvloeden en hoe procedures moeten worden uitgevoerd. Dit alles gebeurt zonder het risico van het veroorzaken van ongemak of schade aan een levende patiënt.
Door het gebruik van medische fantomen voor training en oefening, worden procedures in de echte wereld een stuk veiliger en efficiënter. Fouten die worden gemaakt tijdens het oefenen op een fantoom, hoeven niet te worden gemaakt op een patiënt, waardoor de patiëntveiligheid aanzienlijk wordt verhoogd. Daarnaast verbetert de competentie en het vertrouwen van de arts door training met een fantoom ook de patiëntervaringen.