Het lijkt erop dat je vanuit België komt. Wil je een bestelling plaatsen, klik dan door naar onze Belgische webshop.

Scalpels

Tonen als Foto-tabel Lijst

12 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Medische Scalpels

In de wereld van chirurgische instrumenten vormen medische scalpels een essentieel onderdeel van bijna elke operatie. Hoewel ze misschien niet zo geavanceerd of hoogtechnologisch zijn als sommige andere chirurgische tools, zijn deze kleine, maar uiterst nauwkeurige snijwerktuigen van onschatbare waarde voor chirurgen en patiënten over de hele wereld.

Wat zijn medische scalpels?

Medische scalpels zijn kleine en zeer scherpe snijwerktuigen die worden gebruikt in een groot aantal medische procedures. Deze kunnen variëren van eenvoudige incisies tot complexe operaties. Het woord "scalpel" is afkomstig van het Latijnse "scallpellus", wat betekent 'snijdend gereedschap'. Dit is een passende beschrijving gezien hun voornaamste functie: het maken van nauwkeurige en nette sneden in het menselijk lichaam.

Soorten medische scalpels

Er zijn veel verschillende soorten scalpels beschikbaar op de markt. Over het algemeen worden deze gecategoriseerd in twee brede categorieën: herbruikbare en wegwerp scalpels.
 
Herbruikbare scalpels hebben een handvat dat vaak gemaakt is van roestvrij staal of titanium. Het lemmet van de scalpel kan losgemaakt worden van het handvat en worden vervangen. Herbruikbare scalpels moeten na elke procedure grondig worden gereinigd en gesteriliseerd.
 
Wegwerp scalpels daarentegen hebben een handvat dat meestal gemaakt is van plastic. Na gebruik wordt de volledige scalpel weggegooid. Deze worden doorgaans geleverd in een steriele verpakking en zijn klaar voor onmiddellijk gebruik. Wegwerp scalpels zijn zeer populair vanwege hun gebruiksgemak en omdat ze helpen om het risico van kruisbesmetting te beperken.

Kwaliteit van de scalpel

Hoewel een scalpel een relatief eenvoudig werktuig is, is de kwaliteit ervan extreem belangrijk. Een goed gemaakte scalpel stelt chirurgen in staat om met uiterste precisie te werken, waardoor de kans op complicaties vermindert en het herstelproces van de patiënt wordt versneld. Goede kwaliteit scalpels hebben ook een betere levensduur en zijn over het algemeen veiliger in gebruik.
 
Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog aspecten te overwegen zoals hanteerbaarheid en comfort. Scalpels die ontworpen zijn met een ergonomische grip maken het voor chirurgen makkelijker om langere tijd nauwkeurig te werken.

OMHOOG