Het lijkt erop dat je vanuit België komt. Wil je een bestelling plaatsen, klik dan door naar onze Belgische webshop.

Evacuatiestoel of evacuatiematras; het verschil uitgelegd

Evacuatie is een essentieel aspect van veiligheidsmaatregelen in gebouwen, vooral in noodsituaties zoals branden of andere noodsituaties waarbij een snelle ontruiming noodzakelijk is. Twee veelgebruikte middelen die bij evacuaties worden ingezet, zijn evacuatiematrassen en evacuatiestoelen. Hoewel ze beide gericht zijn op het veilig verplaatsen van personen tijdens noodsituaties, bestaan er wezenlijke verschillen tussen deze twee evacuatiemiddelen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op het verschil tussen evacuatiematrassen en evacuatiestoelen, en waarom het begrijpen van deze verschillen van vitaal belang is voor een effectieve noodevacuatie.


Evacuatiematrassen: de basisprincipes

Evacuatiematrassen, ook wel bekend als evacuatiezeilen of glijmatten, zijn ontworpen om personen horizontaal te verplaatsen over trappen, gangen en andere oppervlakken met obstakels tijdens een evacuatie. Ze worden vaak vervaardigd uit duurzaam materiaal zoals nylon of PVC en zijn uitgerust met antislipfuncties om een veilige evacuatie te garanderen.

 

Evacuatiematrassen zijn platte, flexibele doeken die onder een persoon worden geplaatst, waarna ze op een gecontroleerde en georganiseerde manier over de grond kunnen worden getrokken. Het gebruik van evacuatiematrassen is met name effectief bij het evacueren van personen die niet in staat zijn om zelfstandig te lopen, zoals mensen met mobiliteitsbeperkingen, ouderen of mensen met verwondingen.

Evacuatiestoelen: opstijgen naar veiligheid

Evacuatiestoelen daarentegen zijn ontworpen om personen met mobiliteitsbeperkingen verticaal te evacueren, met name vanaf hogere verdiepingen van gebouwen. Deze draagbare stoelen zijn uitgerust met wielen en handgrepen en kunnen worden ingezet op trappenhuizen, waar traditionele evacuatiemethoden moeilijk uitvoerbaar zijn.

 

De evacuatiestoel heeft vaak een robuust frame en kan gemakkelijk worden bediend door één of twee hulpverleners. Ze worden gebruikt voor het evacueren van mensen die zich niet snel genoeg over trappen kunnen bewegen of die niet in staat zijn om zelfstandig trap te lopen. Dit omvat mensen met mobiliteitsstoornissen, letsel aan de onderste ledematen, zwangere vrouwen en anderen die extra ondersteuning nodig hebben.

Belangrijke onderscheidende factoren

Doel van gebruik:

  • Evacuatiematrassen: Worden gebruikt voor horizontale evacuatie over vlakke oppervlakken.
  • Evacuatiestoelen: Worden gebruikt voor verticale evacuatie over trappen.

Mobiliteitsniveau van de gebruiker:

  • Evacuatiematrassen: Geschikt voor personen met beperkte mobiliteit die niet zelfstandig in een stoel kunnen zitten.
  • Evacuatiestoelen: Specifiek ontworpen voor mensen met beperkte mobiliteit die niet in staat zijn om trap te lopen.

Toepassingsomgeving:

  • Evacuatiematrassen: Geschikt voor gebouwen met brede gangen en toegankelijke evacuatieroutes.
  • Evacuatiestoelen: Geschikt voor gebouwen met trappenhuizen en obstakels die verticale evacuatie bemoeilijken.

Benodigde hulp:

  • Evacuatiematrassen: Kan door één persoon worden bediend, maar soms is extra hulp nodig voor een soepele evacuatie.
  • Evacuatiestoelen: Vereisen meestal minimaal één persoon om de stoel te bedienen en een andere om de persoon te assisteren die wordt geëvacueerd.

Kortom; het begrijpen van het essentiële verschil tussen evacuatiematras en evacuatiestoel is cruciaal voor het implementeren van effectieve noodevacuatieplannen in verschillende gebouwstructuren. Beide hulpmiddelen spelen een vitale rol in het waarborgen van de veiligheid van alle gebouwbewoners, maar hun toepassingen verschillen op basis van de mobiliteitsniveaus en de specifieke evacuatiescenario's. Een doordachte evaluatie van de gebouwstructuur en de behoeften van de bewoners is van groot belang bij het kiezen van het juiste evacuatiemiddel om een snelle, efficiënte en veilige evacuatie te waarborgen.

OMHOOG