Het lijkt erop dat je vanuit België komt. Wil je een bestelling plaatsen, klik dan door naar onze Belgische webshop.

Risico's op verbranding tijdens de wintermaanden

Wat kun jij doen aan de risico's op verbranding?

Na een heerlijke zomer en zachte nazomer is het zover; de wintermaanden zijn aangebroken. Het is in de ochtend weer donkerder als we de deur uitgaan en komen einde dag weer in de schemer of het donker thuis.
Een lekker kopje thee, kaarsjes aan, feestelijke verlichting en tegenwoordig ook andere warmte bronnen dan de centrale verwarming zorgen in deze tijd voor sfeer en warmte. Gezelligheid kent geen tijd, maar veiligheid lijkt in deze periode niet altijd prioriteit te zijn. Opmerkelijk, omdat de kans op brand of verbranding veel groter is.


Oorzaken brandwonden

Jaarlijks zien de brandwondencentra van ons land een stijging van slachtoffers in de laatste periode van het jaar. Niet alleen vuurwerk is hier de oorzaak van; hete vloeistoffen zoals thee , het vastpakken van een hete kachel en het koken van het kerstdiner zijn oorzaken van verbranding. Verandering in de dagelijkse routine lijkt een van de redenen dat een brandwondenongeval sneller op de loer ligt. Ook de grote hoeveelheid elektrische apparatuur die in deze periode van de zolder gehaald wordt is een bron van brand. Verlichting die dagenlang blijft branden, door geluste stekkerdozen (stekkerdoos in stekkerdoos in stekkerdoos) en onvolledig afgerolde haspels kunnen oververhit raken en gaan smeulen, met alle gevolgen van dien.

Verandering in routine thuis & op het werk

Niet alleen thuis is de routine anders, ook op werk loopt het deze maanden allemaal net even anders.
Tijdens het kerstdiner of de nieuwsjaarborrel wordt het even niet zo nauw genomen met de (brand) veiligheid. Het gebruik van kaarsen wordt ‘voor één keer’ toegestaan, de kapstok wordt tijdelijk voor de nooduitgang gezet om de kerstboom neer te kunnen zetten en de noodverlichting wordt afgeplakt, want dat maakt de ruimte wel een stuk gezelliger. Dit alles met de gedachte dat het altijd goed gegaan is. Maar brand ontstaat nu juist wanneer het niet goed gaat; het is de uitzondering die de regel bevestigd.

Geef brand geen kans en voorkom schade

Een hoop ellende kan voorkomen worden, door extra bewust te zijn van de risico’s en een aantal zaken extra te controleren. Ben je BHV’er? Loop dan eens een extra rondje door en om het gebouw;

  • Controleer de snoeren; zijn ze niet doorgelust en is de kwaliteit nog goed.
  • Staat er een echte kerstboom? Zorg dan dat deze in een standaard met waterreservoir staat met minimaal 5cm water. Zo voorkom je dat de boom uitdroogt en zorg je dat hij minder snel vlam vat.
  • Check regelmatig de brievenbus. Een lege brievenbus vat minder snel vlam.
OMHOOG