NL | FR
NL: Bel 030 600 50 50
BE: Bel 03 336 96 00
Hoofdmenu
Home
BHV & EHBO
Hulpdiensten
Overheden
Producten
Workshops
Info
Contact
Vacatures
Over ons
Kwaliteit
Technische Dienst
Leveranciers
Leveringsvoorwaarden
Blog
Geplaatst op 15.4.2019 door

Ook dit jaar wordt de week van de teek weer georganiseerd. Deze week is bedoeld om meer bewustzijn te creëren over het gevaar van de teek.

De teek lijkt op een spin en is vaak erg klein. Dit maakt het moeilijk om ze te vinden. Daarom moet het lichaam ook goed gecontroleerd worden na een periode in het groen doorgebracht te hebben. Met goede kleding en een anti-insectenmiddel met Deet kunnen tekenbeten vaak al voorkomen worden maar helaas is dit niet altijd het geval. Teken springen of vallen niet maar stappen over op een langslopende gastheer.

Als er een teek op het lichaam zit is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. De beste manier hiervoor is met een pincet of een speciale tekentang . De teek moet zo dicht mogelijk bij de huid vastgepakt worden en uit de huid getrokken worden. Dit moet voorzichtig gebeuren omdat de teek de maaginhoud kan dumpen en daarmee alsnog de schadelijke bacteriën over kan dragen. Zorg ervoor dat de teek volledig verwijderd wordt.   

De meeste tekenbeten zijn ongevaarlijk maar het is wel verstandig om altijd goed op te blijven letten. Ongeveer 1 op de 5 teken zijn drager van de Borrelia burgdorferi bacterie. Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.   Een rode ring om de plek van de beet is een teken dat de teek het Lyme virus overgedragen heeft. Deze rode ring komt niet altijd voor dus blijf letten op andere symptomen als een grieperig gevoel en gewrichtspijn. Het is altijd goed om na een beet de datum van de beet en de plek op het lichaam te noteren. Klachten komen meestal binnen 3 maanden na de beet. In de meeste gevallen is een antibioticakuur voldoende om van de klachten af te komen.

In andere landen kunnen ook andere ziektes overgedragen worden door teken. Tekenencefalitis is een virusinfectie die overgedragen wordt door teken en een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken. In Nederland komt dit virus niet voor maar in verschillende buurlanden zoals Duitsland wel. Er is een inenting beschikbaar tegen dit virus. Er is maar een klein gedeelte van de teken drager van dit virus dus de kans dat dit overgedragen wordt is klein.

Ongeveer 2-3 procent van de tekenbeten resulteert in ziekteverschijnselen. In veel gevallen zal de tekenbeet geen schade aanrichten, ook niet als de teek drager is van de bacterie. Als de teek op tijd en op de juiste manier verwijderd wordt is er in de meeste gevallen niet genoeg tijd om de bacterie over te dragen en in veel gevallen is het lichaam in staat om de bacterie zelf onschadelijk te maken zodat er geen ziekteverschijnselen op zullen treden.

Geplaatst in:

Privacy | Disclaimer/Leveringsvoorwaarden | @ Copyright 2013 Vandeputte Medical All rights reserved