NL | FR
NL: Bel 030 600 50 50
BE: Bel 03 336 96 00
Hoofdmenu
Home
BHV & EHBO
Hulpdiensten
Overheden
Producten
Workshops
Info
Contact
Vacatures
Over ons
Kwaliteit
Technische Dienst
Leveranciers
Leveringsvoorwaarden
Blog
Geplaatst op 1.7.2019 door

Ook het tweede symposium Behandeling en Bestrijding van Chemische Wonden heeft inmiddels plaatsgevonden. Dit keer was de locatie Zwolle. Hier was een van de sprekers dr. Sonja Scholten – hoofd brandwondencentrum Martiniziekenhuis Groningen. Het was weer een leerzame middag met informatieve presentaties en goede discussies.

 

Aanwezig zijn op het laatste symposium kan nog. Deze zal plaatsvinden op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen op 11 juli. Een van de sprekers op deze middag is Jozef Verbelen, zorgcoördinator/ wetenschappelijk medewerker brandwondencentrum UZ Gent. Bekijk hier de uitnodiging met het programma. Inschrijven kan via info.n@vdpmedical.com

 


Geplaatst in:
Geplaatst op 26.6.2019 door


Op 25 juni hebben wij ons eerste symposium over de behandeling en bestrijding van chemische brandwonden gehad. Hierbij waren vertegenwoordigers van ongeveer 20 bedrijven aanwezig om kennis op te doen en mee te discussiëren. Een van de sprekers op deze interessante middag was Jozef Verbelen, zorgcoördinator/ wetenschappelijk medewerker brandwondencentrum UZ Gent. De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van chemische wonden zijn besproken en er waren levendige discussies. Ook waren een aantal ervaringsdeskundigen aanwezig die hun verhalen gedeeld hebben.

        


   

Dit symposium wordt nog 2 keer door ons georganiseerd. De locaties en data hiervoor zijn:

- Van der Valk hotel in Zwolle op 27 juni. Een van de sprekers deze middag is dr. S.M.H.J Scholten – hoofd brandwondencentrum Martiniziekenhuis Groningen. Bekijk hier de uitnodiging met het programma.

- Brightlands Chemelot Campus in Geleen op 11 juli. Een van de sprekers op deze middag is Jozef Verbelen, zorgcoördinator/ wetenschappelijk medewerker brandwondencentrum UZ Gent. Bekijk hier de uitnodiging met het programma.

Het is nog mogelijk om aanwezig te zijn bij éé n van deze symposia. Aanmelden kan via info.nl@vdpmedical.com.


 


Geplaatst in:
Geplaatst op 2.5.2019 door

Onlangs hebben wij bezoek gehad van een aantal verpleegkundigen in opleiding uit Macedonië. Zij hebben een rondleiding gehad en gekeken wat wij bij Vandeputte Medical allemaal doen. Deze vier verpleegkundigen zijn betrokken bij een training die in Macedonië gegeven wordt om de ambulancezorg te verbeteren. Ze hebben kunnen zien waar de producten die in de ambulance gebruikt worden vandaan komen en hoe het in Nederland geregeld is met het ontzorgen van ambulancediensten.

De reden voor dit bezoek was dat in 2015, op initiatief van de Rode Kruis afdeling Zeewolde, een ambulance geschonken is aan Macedonië. Een ambulance alleen was natuurlijk niet genoeg. Het personeel moest ook getraind worden om de apparatuur te kunnen gebruiken. Het ambu-team heeft dit verzorgd. Omdat Macedonië geen ambulanceverpleegkundigen kent en er soms ernstige vertraging optreed omdat er gewacht moet worden op een arts, is het initiatief genomen om vanuit GGD Flevoland en het Rode kruis om verpleegkundigen een training te geven op het gebied van Pre Hospital Trauma Life Support (PHTLS) Deze training is voor het eerst gegeven in 2016 en nogmaals in 2018. De top 4 is uitgenodigd om naar Nederland te komen voor een stage van een aantal dagen. De top 4 van de tweede training, die nu op bezoek was, heeft onder andere een aantal dagen meegelopen op de ambulance, een bezoek gebracht aan de brandweer, de 112 meldkamer en het ziekenhuis. Als aanvulling hierop is gekeken bij Vandeputte Medical waar de apparaten en materialen die ze gezien hebben in de ambulance vandaan komen en hoe deze onderhouden worden.

   

   

Het was een erg leuk en informatief bezoek waarin de verpleegkundigen uit Macedonië een indruk hebben kunnen krijgen van de manier waarop alles hier geregeld is. Voor ons was het leuk om een positieve bijdrage te kunnen leveren aan het opleiden en informeren van deze verpleegkundige. Wij hopen dat ze de gelegenheid hebben om alles wat ze geleerd hebben toe te passen en de ambulancezorg in Macedonië beter te maken.

 

Geplaatst in: Rode Kruis
Geplaatst op 15.4.2019 door

Ook dit jaar wordt de week van de teek weer georganiseerd. Deze week is bedoeld om meer bewustzijn te creëren over het gevaar van de teek.

De teek lijkt op een spin en is vaak erg klein. Dit maakt het moeilijk om ze te vinden. Daarom moet het lichaam ook goed gecontroleerd worden na een periode in het groen doorgebracht te hebben. Met goede kleding en een anti-insectenmiddel met Deet kunnen tekenbeten vaak al voorkomen worden maar helaas is dit niet altijd het geval. Teken springen of vallen niet maar stappen over op een langslopende gastheer.

Als er een teek op het lichaam zit is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. De beste manier hiervoor is met een pincet of een speciale tekentang . De teek moet zo dicht mogelijk bij de huid vastgepakt worden en uit de huid getrokken worden. Dit moet voorzichtig gebeuren omdat de teek de maaginhoud kan dumpen en daarmee alsnog de schadelijke bacteriën over kan dragen. Zorg ervoor dat de teek volledig verwijderd wordt.   

De meeste tekenbeten zijn ongevaarlijk maar het is wel verstandig om altijd goed op te blijven letten. Ongeveer 1 op de 5 teken zijn drager van de Borrelia burgdorferi bacterie. Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt.   Een rode ring om de plek van de beet is een teken dat de teek het Lyme virus overgedragen heeft. Deze rode ring komt niet altijd voor dus blijf letten op andere symptomen als een grieperig gevoel en gewrichtspijn. Het is altijd goed om na een beet de datum van de beet en de plek op het lichaam te noteren. Klachten komen meestal binnen 3 maanden na de beet. In de meeste gevallen is een antibioticakuur voldoende om van de klachten af te komen.

In andere landen kunnen ook andere ziektes overgedragen worden door teken. Tekenencefalitis is een virusinfectie die overgedragen wordt door teken en een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken. In Nederland komt dit virus niet voor maar in verschillende buurlanden zoals Duitsland wel. Er is een inenting beschikbaar tegen dit virus. Er is maar een klein gedeelte van de teken drager van dit virus dus de kans dat dit overgedragen wordt is klein.

Ongeveer 2-3 procent van de tekenbeten resulteert in ziekteverschijnselen. In veel gevallen zal de tekenbeet geen schade aanrichten, ook niet als de teek drager is van de bacterie. Als de teek op tijd en op de juiste manier verwijderd wordt is er in de meeste gevallen niet genoeg tijd om de bacterie over te dragen en in veel gevallen is het lichaam in staat om de bacterie zelf onschadelijk te maken zodat er geen ziekteverschijnselen op zullen treden.

Geplaatst in:
Geplaatst op 11.3.2019 door

Voor de zevende keer is de Week van Zorg en Welzijn  vandaag begonnen. Diverse zorginstellingen openen deze week hun deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in de zorgsector. De Week van Zorg en Welzijn is speciaal in het leven geroepen om mensen kennis te laten maken met het werk dat de verschillende zorginstellingen doen en meer mensen enthousiast te maken om in de zorgsector te gaan werken.

In de zorg- en welzijnssector is een groot aantal openstaande vacatures. In het tweede kwartaal van 2018 waren dit er 31.100, het grootste tekort in 20 jaar. Met dit oplopende tekort is het erg belangrijk dat meer mensen enthousiast gemaakt kunnen worden voor een baan in deze sector. Zelf kijken bij een zorginstelling is een ideale manier om te ontdekken of de zorg iets voor jou is. Praten met zorgprofessionals en kijken hoe ze werken is een laagdrempelige manier om hier kennis mee te maken.

Er is een divers aanbod van instellingen die meedoen. Niet alleen ziekenhuizen en verzorgingstehuizen maar ook zorgboerderijen, huisartsen en kinderopvang. Alle verschillende vormen van zorg zijn vertegenwoordigd.

 

Geplaatst in:
Geplaatst op 25.2.2019 door

Op 1 maart 2019 zal de nieuwe veldnorm evenementenhulpverlening ondertekend worden. Het idee voor deze nieuwe veldnorm is ontstaan in het veld, naar aanleiding van onduidelijkheid over wat goede evenementenhulpverlening inhoud. In de veldnorm staat vastgelegd aan welke eisen de inzet van hulpverleners moet voldoen, wat het profiel van een evenementen hulpverlener is en hoe een hulpverlener te herkennen is.

Lees meer over de nieuwe veldnorm en alle afspraken op de website van het Oranje Kruis of de website van de Veldnorm Evenementenzorg.   

Geplaatst in: Oranje Kruis
Geplaatst op 26.4.2016 door
Pim de Ruijter sprak tijdens het CBI seminar over zijn boek “Gevorderde Eerste Hulp”, waarbij hij duidelijk onderscheid maakt in eerste hulp op passantenniveau, gevorderde eerste hulp en georganiseerde eerste hulp. Ook de nieuwe Nederlandse richtlijnen Eerste Hulp 2016 werden door Pim aangehaald. Er ontstond een interessante groepsdiscussie over het hoe en waarom. Wat zijn nu de belangrijkste wijzigingen ? Er is eenduidigheid in het lesmateriaal gekomen van Het Oranje Kruis, Rode Kruis en NIBHV. En de nieuwe inzichten zijn gebaseerd op “evidence based” handelen. 

Pim sprak ook over verandering. Het wordt tijd voor “moderne” eerste hulp. Er zijn duidelijk verschillen in: passantenhulpverlening, georganiseerde hulpverlening, evenementenhulpverlening en bedrijfshulpverlening. 

De context bepaalt het niveau van de hulpverlener en wat er van de hulpverlener verwacht mag worden. Hoe herken je tegenwoordig de hulpverlener ? En wat zegt die kleding dan over hetgeen je mag verwachten ? Eenduidigheid in kleding is ook van harte welkom. Er is gesproken over het maatschappelijk belang. Je mag betrouwbare en veilige eerste hulp verwachten die aansluit op de hulpverleningsketen, die letsel en schade beperkt en de reguliere zorgcapaciteit ontlast. 

Een voorbeeld: georganiseerde hulpverlening vraagt om samenwerken, andere vaardigheden en competenties, andere hulpvragen en andere logistiek. 

Pim’s visie op de toekomst: het nieuwe leren = actief leren door discussies, praktijkgericht handelen en door de stof uit te leggen aan anderen. Hierbij kan E-learning een sterk ondersteunend middel zijn.Ter afsluiting schetst hij het beeld van de hulpverlener die straks zijn herhaling en verdieping op modulair gebied gaat volgen. Wellicht is dat de toekomst ? 

Nog even over het boek Gevorderde Eerste Hulp
Auteur: Pim de Ruijter
Uitgever: EduPlaza· 

Gevorderde Eerste Hulp is een moderne uitgave die voorziet in de vraag van veel eerstehulpverleners naar een actueel verdiepingsboek. Deze uitgave biedt verdieping in bestaande thema's en verbreding met nieuwe onderwerpen. 

Het boek is gebaseerd op de ABCDE-methodiek en geeft daarmee de eerstehulpverlener en bedrijfshulpverlener een gestructureerde methode voor de benadering van (ongeval)slachtoffers. Er is ruimschoots aandacht voor onwel wordingen en ongevallen. Voor de evenementenhulpverlener zijn er vele waardevolle tips over de inzet op evenementen en omgang met slachtoffers die alcohol en drugs gebruikt hebben.

De Eerste Hulp sluit met dit boek nog beter aan op de professionele hulpverlening.
Geplaatst in: Oranje Kruis
Geplaatst op 1.10.2014 door
Op het ROC Tilburg houden ze er niet van om spullen te verspillen en hergebruiken ze de oude verpakkingen van de verbandtrommels gewoon om er ware kunst van te maken.

Monique Mutsaers is docent vormgeving op het ROC in Tilburg en heeft haar studenten de opdracht gegeven om van de lege dozen een locker te maken met als thema: "show us what you got"

De studenten hebben hun de dozen omgetoverd tot echte kunst

Geplaatst in: Nieuws
Privacy | Disclaimer/Leveringsvoorwaarden | @ Copyright 2013 Vandeputte Medical All rights reserved